Redningskonferansen 2024

3. -4. september
Thon Hotel Oslo Airport

Om konferansen

Redningskonferansen er en unik mulighet for nye og gamle aktører i redningstjenesten til å komme sammen og diskutere fag, utveksle ideer, bli inspirert og ha det hyggelig sammen. Tverrfaglighet og samarbeid på tvers av nivåer og profesjoner er en viktig del av vårt arbeid, og vi er glade for å se at konferansen har blitt et fast møtested for mange innen fagfeltet.

Minst like viktig som det organiserte programmet, er det å treffe kolleger. Deltakerne har i år som i fjor en ekstra mulighet til å knytte nye kontakter, dele erfaringer og gi hverandre inspirasjon kvelden før konferansen. I tillegg til det faglige programmet onsdag 4. september, har vi satt sammen et sosialt program, med middag, foredrag og mingling om kvelden tirsdag 3. september. Tilbakemeldingene i fjor var at dette bidrar til å gjøre konferanseopplevelsen mer komplett.

Vårt mål er at Redningskonferansen skal gi inspirasjon og engasjement for videre arbeid innen redningstjenesten. Hjertelig velkommen!

Påmelding

Earlys bird fristen er nå gått ut, og konferanseavgift er 2500,- kroner.

Påmelding til foredrag og middag tirsdag 3. september skjer gjennom lenken til påmelding under. Hotellovernatting på konferansehotellet bestilles også gjennom lenken under.

Meld deg på her: https://www.trippus.net/redningsuka24-redningskonferansen

Ta kontakt med Stine Wilmann eller Anja Bakken om du har spørsmål.

Portrettbilde av mann med svart genser

Nils Brenna

Nils Brenna

Sosialt program kvelden før konferansen

Mange har gitt uttrykk for at de ønsker mer tid til den uformelle praten. De som vil, kan tjuvstarte på konferansen allerede tirsdag 3. september.

Da inviterer vi til foredrag med Nils Brenna kl. 18.00, etterfulgt av middag og anledning til mingling og treffe bransjekollegaer i en uformell setting.

Nils Brenna har vært involvert i kartlegging av nordmenn og observering av trender og tendenser i Norge i hele sitt yrkesaktive liv. Med dette som bakgrunn underholder han oss med å finne ut om vi er som "folk flest". Er vi så normale og alminnelige som vi vil ha det til? Brenna har jobbet i NRKs analyseavdeling og vært analysesjef i VG. I 2012 var han med på å starte TV-programmet «Brille» på NRK. Han er programleder sammen med Harald Eia i podkasten «Big 5» (tidligere «Sånn er du»).

Program Redningskonferansen 2024

Vi har satt sammen et spennende program som tar dagens redningstjeneste på pulsen. Det er deg «med støvlene på» vi har tenkt på når vi har invitert viktige aktører til å dele erfaringer og skue framover. Vi lover deg spennende historier, dagsaktuelle foredrag og paneldebatter med meningsbrytning.

Siri Lill Mannes er vår erfarne konferansier som loser oss gjennom dagen. Flere detaljer fra programmet publiseres fortløpende.

Start kl. 09.00, onsdag 4. september

Hvor står redningstjenesten og hva er de viktigste driverne for videre utvikling av tjenesten?

Jon Halvorsen, direktør for Hovedredningssentralen.

Leteaksjon i Lindesnes

En søndagsettermiddag i oktober 2023 forsvant en syv år gammel gutt på tur i marka i Lindesnes. I denne hendelsen opplevde LRS Agder et massivt trykk i form av både ressurstilfang og mediehenvendelser. Organiserte og uorganiserte letemannskaper strømmet til.

Aksjonen er i ettertid evaluert av Hovedredningssentralen. Hva kan vi lære av denne hendelsen? Vi vil få høre erfaringer og inntrykk fra de som var direkte involvert i aksjonen. Fra LRS i Agder stiller stabssjef, Vidar Arnesen og innsatsleder Patrick R. Vollen, som var en av innsatslederne i KO. FORF-representant Per Kristian Askland var også i KO under aksjonen, og er med oss på Gardermoen, sammen med redningsleder Andreas Ingsøy.

Defuse & debrief: Hvordan ivaretar vi psykisk helse etter krevende hendelser?

Trine Dalen, psykologspesialist i Forsvaret.

Felles aksjonsstøtteverktøy: Hvordan har det gått med piloten i Sør-Vest politidistrikt?

Når konferansen går av stabelen, har verktøyet vært aktivt brukt i søk etter savna personer på land i flere måneder. Både politi og frivillige fra Sør-Vest kommer til Gardermoen for å dele sine erfaringer. Vi får også en oppdatert demonstrasjon av verktøyet fra arbeidsgruppa som har jobbet fram verktøyet.  

Beslutningsfeller og begrenset rasjonalitet i kritiske og komplekse operasjoner

 Ledelse av kritiske og komplekse operasjoner krever raske, rasjonelle og gode beslutninger. Kan gode beslutninger måles og sammenlignes på tvers av sektorer? Hvilke faktorer vil utfordre dine beslutninger og hva kan du gjøre for å bli bedre? Ivar Fahsing med lang operativ erfaring fra Drapavsnittet i Oslo pd og den såkalte Mordkommisjonen ved Kripos. Han er fagansvarlig for utdanning av etterforskningsledere i kriser og ekstraordinære hendelser ved Politihøgskolen og har doktorgrad på beslutningstakning i ledelse av store og kritiske etterforskningsoperasjoner. 

Kan kunstig intelligens gjøre redningstjenesten i bedre stand til å redde liv?

Hvordan kan vi bruke AI i redningstjenesten og kan vi ha tillit til kunstig intelligens? Professor Tom Ryen jobber ved Universitetet i Stavanger og gir oss noen tanker om muligheter og fallgruver.

Når skipet ditt springer lekk i Barentshavet

Med 21 personer om bord fikk tråleren Kågtind 2 testet hvordan det er å trenge redningstjenesten i arktiske strøk. Maskinsjefen om bord forteller om hvordan det var å se vannstanden stige og vite at all hjelp var langt unna. Vi får høre den dramatiske historien hans, samt fra mannskap om bord i redningshelikopteret fra Svalbard. De var første redningsressurs på stedet, 3,5 timer etter at alarmen gikk.

Fremtidens frivillige beredskap 

Hvordan vil samfunnstrender og endringer få konsekvenser for fremtidens beredskapsbehov? Hva betyr dette for de frivilliges rolle i beredskapen? Med Marte Winsvold, forsker ved Institutt for Samfunnsforskning

Hvordan fungerer beredskapsplaner i praksis?

Hvordan løser vi det når behovet overstiger tilgjengelige ressurser? Vi har invitert en fylkesberedskapssjef hos en statsforvalter, en brannsjef, en kommunal beredskapsplanlegger og en stabssjef i politiet for å få deres perspektiver på blant annet hva som er plan B når plan A ikke virker. Med Razmus Wiggen (Rogaland Brann- og redning IKS), Sidsel Mellerud Svarstad (Innlandet politidistrikt), Odd Resser (Kongsberg kommune) og Haavard Stensvand (Statsforvalteren i Vestland).

Hvordan bør vi formidle hendelser utad – spesielt de som vekker stor interesse?

Kommunikasjonssjef i Nordland politidistrikt, Tove Kaspersen, og innsatsleder Kristian Karlsen, forteller hvordan de håndterte krisekommunikasjon i hendelsen der et amerikansk militærhelikopter styrtet under en NATO-øvelse i 2022.

Luftkoordinering i redningstjenesten – samvirke i praksis

Droner blir vanlig i søksaksjoner, både til lands og vanns. Det knytter seg flere utfordringer til koordinering av disse samt seperasjon med andre luftressurser, for eksempel helikopter. Retningslinjene for luftkoordinering var klare i mai, men spørsmålet vil fremdeles være «hvem er i stand til å koordinere disse»?

Tell til kulden tar deg!

I juni 2021 gikk Rune Myrseth over rekka på sin fiskebåt og havnet i Frohavet.  I flere timer lå han i 9 grader kaldt vann og tenkte «det skal ikke bli i dag»! Vi får høre historien fra mannskap på redningsskøyta Horn Flyer, som fant ham og redningshelikopter Ørland, som heiste ham opp og fløy ham til sykehus.

Oppsummering og avslutning

Ved Jon Halvorsen

Program slutt kl. 16.30

FORF-samling på Hovedredningssentralen Sør-Norge.

FORF-samling på Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Ekstremvær og klimaendringer kommer til å gjøre seg stadig mer gjeldende. Her fra jordskredet i Vistdal. (Foto: 330 skvadron/Forsvaret).

Ekstremvær og klimaendringer kommer til å gjøre seg stadig mer gjeldende. Her fra jordskredet i Vistdal. (Foto: 330 skvadron/Forsvaret).

ASOR-kurs på Merket. (Foto: Eivind Bøe)

ASOR-kurs på Merket. (Foto: Eivind Bøe)

Like før jul takket vi Sea King av for lang og tro tjeneste. Det moderne redningshelikopteret SAR Queen er nå tatt i bruk ved alle helikopterbasene bemannet av 330 skvadron. (Foto: Nathalie T. Andersen/Forsvaret).

Like før jul takket vi Sea King av for lang og tro tjeneste. Det moderne redningshelikopteret SAR Queen er nå tatt i bruk ved alle helikopterbasene bemannet av 330 skvadron. (Foto: Nathalie T. Andersen/Forsvaret).

Øvelse for å teste KO-funksjonalitet i felles aksjonsstøtteverktøy.

Øvelse for å teste KO-funksjonalitet i felles aksjonsstøtteverktøy.

Samvirket bygges og styrkes mellom hendelser. Her fra fagdag om alpin redning på Hovedredningssentralen.

Samvirket bygges og styrkes mellom hendelser. Her fra fagdag om alpin redning på Hovedredningssentralen.

Opplæring i felles aksjonsstøtteverktøy på Sola (foto: Stig Mebust).

Opplæring i felles aksjonsstøtteverktøy på Sola (foto: Stig Mebust).

Finsekuset (foto: Røde Kors)

Finsekuset (foto: Røde Kors)

Redningsselskapet under øvelsen Arctic Reihn (foto: Fotograf Raymond Engmark)

Redningsselskapet under øvelsen Arctic Reihn (foto: Fotograf Raymond Engmark)

Konferansehotellet

Redningskonferansen skal være på Thon Hotel Oslo Airport.

Ønsker du overnatting kan du bestille det ved påmelding. Kostnaden for dette er 1790,-

Hotellet ligger 10 minutter unna Oslo Lufthavn på Gardermoen, i Balder Allè 2, 2060 Gardermoen.

Fra flyplassen kan du enten ta taxi eller shuttlebus. Finn avgangstider på Vy.no. For de som kommer med bil er det mulig å parkere rett ved hotellet.

Hvem står bak konferansen?

Programkomité & arrangørstab

Bente Asphaug (FORF)
Bjørg Bellika (Ambulanseforum)
Anja Kristin Bakken (Hovedredningssentralen)
Ronny Frantzen (FORF)
Runar Heggen (Sør-Vest politidistrikt)
Per Hognaland (Hovedredningssentralen)
Siv A. Namork (Hovedredningssentralen)
Marianne Pettersen (Hovedredningssentralen)
Tomas Ringen (Hovedredningssentralen)
Per Magne Tveitane (Helsedirektoratet)
Rune Tønnessen (Rogaland brann og redning IKS)

(Illustrasjon: Laetitia Anjubault/Pixabay)

(Illustrasjon: Laetitia Anjubault/Pixabay)

Lurer du på noe? Ta kontakt!

Spørsmål knyttet til påmelding rettes til Ambulanseforum ved Stine Wilmann stine@ambulanseforum.no.

Alle andre henvendelser kan rettes til Hovedredningssentralen ved Anja Kristin Bakken på 482 00 284 eller anja.bakken@hovedredningssentralen.no.

Sees i september!

Redningsmann henger i heis-wire under redningshelikopter

Foto: Randi Marie Glomsrud/Forsvaret

Foto: Randi Marie Glomsrud/Forsvaret